Plast, plexi, PC-glas, Hammerglass... Vad är vad?

Plastskivor i största allmänhet har under årtionden i dagligt tal kallats för plexiglas. Men är detta verkligen den korrekta benämningen? Det finns ju flera sorters plaster - och alla kan inte vara plexi. Och vad är då Hammerglass? Vi reder ut begreppen!

Hva er Hammerglass®?

Hammerglass® er en slitasjebestandig optisk klar polykarbonatplate, 300 ganger sterkere enn glass - og nesten uknuselig. Hammerglass-rutene er belagt med en hard overflate av silisiumoksid som beskytter mot riper og slitasje. Overflatebehandlingen gir og en UV-beskyttelse på 99,96%, som gjør at materialet ikke gulner, blekes eller på annen måte endrer optisk kvalitet over tid. Hammerglass bidrar ikke til spredning av ild, men er derimot selvslukkende ved antenning.

Hva er polykarbonat?

Polykarbonat (PC, PC-glass) er en gjennomsiktig, seig termoplast med eksepsjonell holdbarhet. Polykarbonat markedsføres under varemerker som Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir etc. Forskjellen mellom ulike fabrikat og varemerker består blant annet av skivernes renhet og overflatebelegg. Uten overflatebelegg kan PC lett skrapes og begynner i tillegg å gulne i løpet av omtrent et halvt år. Mange overflatebelegg gir først og fremst beskyttelse mot å gulne.

Hva er Plexiglas®?

Plexiglas® er en av flere varemerkenavn for akrylplasten polymetylmetakrylat (PMMA). I daglig tale brukes ofte pleksiglass (altså feilaktig) som benevning på plastskiver generelt. Plexiglas® er omtrent 30 ganger sterkere enn vanlig glass, men følsomt for riper og løsemidler. Plexiglas® brenner ved antenning.

Hva er akryl?

Akryl er en benevning for termoplasten polymetylmetakrylat (PMMA), som markedsføres under handelsnavn som Bonoplex, Perspex og Plexiglas. Akrylplast tåler dårlig syrer, aceton og andre løsemidler. Akrylplast kan skilles fra Hammerglass ved at det sprekker ved bøying og slag, til forskjell fra Hammerglass som kan bøyes uten sprekkdannelse. Videre brenner akrylplast, mens Hammerglass selvslukker ved antenning.

Flere spørsmål & svar