hammerglass socialkontor SiS 1300x400-8

"Jeg tok boksetimer for å kunne forsvare meg på jobb"

Uknuselige vinduer, dører og speil utgjør en stor forskjell i utsatte miljøer. Les en åpenhjertig historie om hvordan det kan være å jobbe på en SiS-bolig, hvor vold og trusler hører hverdagen til... Gunilla har jobbet på både Statens institutionsstyrelse (SiS) og i sosialtjenesten i mange år, men de siste syv årene i SiS har vært ekstra tøffe. Hun ble til slutt lei av stresset og utryggheten som fulgte med jobben.

− Vold og trusler var hverdagskost, og noe man stadig var utsatt for. Statens Institutionsstyrelse tar vare på Sveriges vanskeligste ungdommer, hvor sosialtjenesten som en siste utvei har tatt en avgjørelse om tvungen omsorg bak låste dører for å beskytte ungdommene fra å skade seg selv eller andre. Pasientene er altså der mot sin vilje og ikke særlig mottakelig for behandling. Det fører selvsagt til konflikter.

SiS har en egen rutine, forteller hun, mest brukt er verbal behandling, men også grepsteknikk. Formålet er at alle situasjoner skal løses så smidig som mulig for å unngå psykiske og fysiske skader på ungdommene og personalet – men likevel oppstår det hendelser.

Gunilla begynte å trene boksing med tanke på at det kunne være til hjelp for henne i akutte tilfeller hvor hun kunne bli nødt til å forsvare seg selv. Da hun fortalte dette til venner og bekjente var ikke reaksjonene helt som hun hadde ventet seg.
– Jeg liker tøff trening og tenkte at det var en bra avgjørelse, men vennene mine sa rett ut at «ingen skal trenge å ta boksetimer for å føle seg trygg på jobb», og det fikk meg til å tenke. De hadde jo rett.

Heldigvis skjedde det aldri noe alvorlig med Gunilla, men på de syv årene ble det "veldig mange hendelser".
– Volden ble verre og verre, men ble på en måte normalisert. En parallell verden hvor man ble anspent og var på vakt så fort man gikk gjennom døren.

Hun forteller om en veldig suicidal jente som ble fraktet til BUP i ambulanse, som var så voldelig og utagerende at politiet ble nødt til å eskortere teamet – ambulansepersonalet samt personale fra behandlingshjemmet, deriblant Gunilla.
– Jeg glemmer aldri den natten da avdelingen hadde fått informasjon om at det kunne bli gjort forsøk på å frigjøre en jente som hadde kontakter i en motorsykkelgjeng. Vi hadde alltid en ansatt som var våken og en som sov for at ungdommene skulle ha tilgang til personale hvis de trengte det i løpet av natten. Jeg hadde våkenatt, men våget ikke bevege meg på de stedene jeg hadde tilgang til, og tilbrakte hele natten på kontoret. Jeg var livredd, fullstendig livredd. De kom aldri, men det kunne ikke jeg vite.

Hvordan er personalomsetningen i bransjen?
− Den er høy, mye på grunn av utrygghet. Det er en veldig spesiell jobb som man enten elsker eller forlater ganske raskt. Høy personalomsetning bidrar selvfølgelig til større utrygghet ettersom det er vanskelig å forme et sterkt og tett team hvor alle kan stole på hverandre.

Hvilken forskjell utgjør sikkerhetsglass i denne typen miljø?
− Uknuselig glass er enormt viktig i miljø med individer som har tendenser til selvskading.
 

Hammerglass beskytter de som beskytter andre

Takk Gunilla for at du deler! Vi jobber hardt for at løsningene våre skal kunne minske akkurat denne typen utrygghet, for vi vet at mange føler som deg.
For deg som jobber i bransjen og vil gjøre alt du kan for å forsterke beskyttelsen for arbeidere i sosialtjenesten og personal på behandlingshjem – les om våre uknuselige sikkerhetsløsninger.

Les mere om Security Windows
Les mere om Add-On-profiler
Les mere om Hammerglass uknuselige speil

Flere nyheter