Vanlige spørsmål om Beskyttelsesglass og Sikkerhetsglass

Det finnes flere ulike typer glass som markedsføres som "beskyttelsesglass" eller "sikkerhetsglass". Alle har sine fordeler og ulemper. Her svarer vi på de vanligste spørsmålene om glass, sikkerhetsglass, beskyttelsesglass og våre produkter. Kontakt oss gjerne hvis du ikke finner svaret på ditt spørsmål. Hvis du arbeider med sikkerhet og eiendommer på noen måte, er du hjertelig velkommen til å delta i vår kostnadsfrie seminarer der vi går gjennom og demonstrerer sterke og svake sider ved ulike typer glass.

HAMMERGLASS - PLEXIGLAS - PC - AKRYL

Hva er Hammerglass®?

Hammerglass® er en slitasjebestandig optisk klar polykarbonatplate, 300 ganger sterkere enn glass - og nesten uknuselig. Hammerglass-rutene er belagt med en hard overflate av silisiumoksid som beskytter mot riper og slitasje. Overflatebehandlingen gir og en UV-beskyttelse på 99,96%, som gjør at materialet ikke gulner, blekes eller på annen måte endrer optisk kvalitet over tid. Hammerglass bidrar ikke til spredning av ild, men er derimot selvslukkende ved antenning.

Hva er polykarbonat?

Polykarbonat (PC) er en gjennomsiktig, seig termoplast med eksepsjonell holdbarhet. Polykarbonat markedsføres under varemerker som Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir etc. Forskjellen mellom ulike fabrikat og varemerker består blant annet av skivernes renhet og overflatebelegg. Uten overflatebelegg kan PC lett skrapes og begynner i tillegg å gulne i løpet av omtrent et halvt år. Mange overflatebelegg gir først og fremst beskyttelse mot å gulne.

Hva er Plexiglas®?

Plexiglas® er en av flere varemerkenavn for akrylplasten polymetylmetakrylat (PMMA). I daglig tale brukes ofte pleksiglass (altså feilaktig) som benevning på plastskiver generelt. Plexiglas® er omtrent 30 ganger sterkere enn vanlig glass, men følsomt for riper og løsemidler. Plexiglas® brenner ved antenning.

Hva er akryl?

Akryl er en benevning for termoplasten polymetylmetakrylat (PMMA), som markedsføres under handelsnavn som Bonoplex, Perspex og Plexiglas. Akrylplast tåler dårlig syrer, aceton og andre løsemidler. Akrylplast kan skilles fra Hammerglass ved at det sprekker ved bøying og slag, til forskjell fra Hammerglass som kan bøyes uten sprekkdannelse. Videre brenner akrylplast, mens Hammerglass selvslukker ved antenning.

Hvor høy er den optiske kvaliteten til Hammerglass®?

12-millimeters ruten i RABS-rammen har samme høye optiske kvalitet som ruter i helikopter og fly.

Hvor stor blir varmereduksjonen med Hammerglass IR?

Hammerglass IR (infrarød) fjerner 45-55% av innkommende solstråling.

Hvordan kvitte seg med statisk elektrisitet?

Statisk elektrisitet på Hammerglass-ruter forsvinner dersom man vasker rutene med vann som tilsettes litt skyllemiddel (skyllemiddel til vaskemaskin).

I hvilke beskyttelses- og sikkerhetsklasser finnes Hammerglass?

Hammerglass uknuselige glassløsninger finnes for samtlige beskyttelses- og sikkerhetsklasser opp til P8B, som tilsvarer den høyeste beskyttelsesklassen for innbruddsgitter og rullesjalusier. Hammerglass Skuddsikring er godkjent i klassene BR1-NS, BR4-NS og BR6-NS. Hammerglass Eksplosjonssikring er godkjent i klassene EXR1/EXR2.

Hvordan bestiller man Hammerglass-ruter?

Salget skjer gjennom maskinimportører eller i nettbutikken. Vi svarer gjerne på spørsmål og deltar aktivt i produktutvikling av nye løsninger.

BESKYTTELSESGLASS & SIKKERHETSGLASS

Hva er sikkerhetsglass?

Glass som hindrer eller aktivt minimerer risikoen for personskader ved kontakt med glass, skal betegnes som personsikkerhetsglass, i praksis sikkerhetsglass (som engelske "safety glass"). Klassifisering EN 12600 og EN 356, P1A til P3A.

Hva er beskyttelsesglass?

Glass som beskytter mot hærverk, skudd, inntrengning, innbrudd, eksplosjoner og sprenging, vanntrykk, elektromagnetisk stråling, røntgenstråling, brann, støy og UV-stråler, skal betegnes som beskyttelsesglass (som engelske "security glass"). Klassifisering EN 356, P6B til P8B.

Hva er herdet glass?

Herdet glass er opptil fem ganger sterkere enn vanlig glass. Når glasset knuses, sprekker det i tusen småbiter, det vet alle som har mistet et Duralex-glass i gulvet. Bitene i seg selv er ikke skarpe, som forklarer hvorfor herdet glass brukes til sideruter i biler. Fordelene med herdet glass er at det er relativt billig og enkelt å installere. Ulempene er at herdet glass må bestilles etter mål, da det ikke er mulig å kutte etter herdingen. Dette gir lange leveringstider. Herdet glass er heller ikke spesielt vanskelig å knuse. Et lett slag med en spiss gjenstand er ofte nok til å knuse ruten.

Hva er laminert glass?

Laminert glass består av to eller flere glassplater som "limes" sammen med en plastfolie. Det kalles ofte "lamellglass" og også feilaktig for "panserglass". Laminert glass kan gjøres svært tykt, noe som sammen med de seige mellomlagene gjør det vanskelig å bryte gjennom. Det er til og med skuddsikkert med tilstrekkelig tykkelse. Ruter med laminert glass er dessverre dyre i innkjøp og dessuten vanskelige å installere. Den store ulempen er imidlertid at laminert glass har lett for å sprekke (selv om det holdes sammen), noe som gjør det til et dyrt materiale i utsatte miljøer.

Hva er sikkerhetslaminert glass?

Vanlig glass kan lamineres med sikkerhetsfilm på en eller to sider. Den store fordelen med sikkerhetslaminering er at det er en billig måte og gjøre en vanlig glassrute mer motstandsdyktig mot støt og slag. Sikkerhetsfilm forhindrer også at glasskårene kastes rundt når ruten går i stykker. Påføring av sikkerhetsfilm kan gjøres uten at glasset må skiftes. Sikkerhetsfilmen gjør imidlertid ikke ruten i seg selv spesielt mye sterkere. Ved en ikke alt for stor belastning vil ruten knuse og må skiftes ut (og ny film må påføres).

Hva er skuddsikkert glass?

Skuddsikkert eller skuddhemmende glass består av flere glassplater som "limes" sammen for å være i stand til å motstå kraften av en kule. Laminatpakken er ofte veldig tykk - 5 cm eller mer - og dermed også veldig tung. Klassifisering EN 1063, BR1 til BR7.

BESKYTTELSES- & SIKKERHETSKLASSER

I hvilke beskyttelses- og sikkerhetsklasser finnes Hammerglass?

Hammerglass uknuselige glassløsninger finnes for samtlige beskyttelses- og sikkerhetsklasser opp til P8B, som tilsvarer den høyeste beskyttelsesklassen for innbruddsgitter og rullesjalusier. Hammerglass Skuddsikring er godkjent i klassene BR1-NS, BR4-NS og BR6-NS. Hammerglass Eksplosjonssikring er godkjent i klassene EXR1/EXR2.

Hvor sikre eller innbruddsgitre og rullesjalusier?

Dessverre har mange tyver lært seg hvordan man fjerner innbruddsgitter/rullesjalusier. Med et solid tau festet til støtfangeren eller slepekroken på bilen, kan man rive ut gitteret. I tillegg til å skjerme innsynet til butikken og utstillingsvinduet, gir gitre ofte en falsk følelse av sikkerhet.

FLERE SPØRSMÅL OM GLASS

Hva er mekanisk sprekkdannelse?

Vanlig vindusglass kan sprekke av flere årsaker. Hvis glasset er feil installert, eller om f.eks. et skruehode ligger an mot glasset, kan det oppstå sprekker. Typisk for denne sprekkdannelsen er at sprekkene vokser i uregelmessige vinkler fra kanten av glasset. Kontakt installatøren dersom det oppstår sprekker.

Hva er termisk sprekkdannelse?

Termiske sprekker kan oppstå hvis vindusglasset blir kraftig overopphetet. En termisk sprekk går alltid vinkelrett fra glassets kant, i motsetning til mekanisk fremkalte sprekker som vokser i uregelmessige vinkler. Kontakt installatøren dersom det oppstår sprekker.

Flere spørsmål & svar