hammerglass palissandro marmi 1300x400-8

Hammerglass-ruten ser nesten ny ut etter syv måneder. Tidligere har jeg hatt minsten ødelagt frontrute per måned...

Publisert 2021-01-19

 

MARMOR. En mektig historie.

Vi har besøkt det berømte marmorbruddet i Crevoladossola, verdens eneste gruve med Palissandro-marmor. Etter flere dager med regn ble det en magisk opplevelse med strålende sol og blå himmel mot de hvite, storslåtte steinformasjonene. Her gjør Hammerglass daglig stor nytte i et hardt og risikofylt arbeid.

Pallisandro Marmi i Nordvest-Italia ligger bare to mil fra grensen til Sveits og områdets kobling til marmorbryting syns på lang avstand – langs hovedveien gjennom Crevoladossola står rad etter rad med enorme marmorblokker som lyser som gigantiske sukkerbiter i den varme solen. Steinstøvet ligger i luften og det er et mektig syn som reiser seg mot nord. Tilnærmingen til brytningen har formet hele bruddet til en slående installasjon. Som et arkitekttegnet amfiteater for kjemper.

Ved foten av bruddet møter vi formannen Walter og maskinføreren Alfredo. Overalt finnes kraner, hjullastere, minilastere og folk med varselvester. Det gjelder å holde seg til de rette gangveiene, og sikkerhetsinstruksjonene er tydelige for både arbeidere og besøkende.

Alfredo kjører en CAT336F som har vært sikret med Hammerglass siden sommeren 2021. Både grus, støv, steinfragmenter og risiko for ras hører til de daglige farene, og ruten har fått fungere som skjold mer enn en gang under arbeidsskiftet.

"Jag har varit van vid att arbeta bakom metallgaller"

– Jeg er virkelig glad for denne frontruta, sier Alfredo. Jeg har jobbet her i 15 år og min arbeidsdag innebærer 5-7 timer med hamring på store marmorblokker som skal deles i mindre stykker. Jeg har vært vant til å jobbe bak metallgitter og til tross for det har jeg hatt minst en knust frontrute per måned. Nå kan jeg jobbe uten gitter, og ruten fra Hammerglass ser nesten ny ut.

Roberto Agostoni, salgsansvarlig for Hammerglass i Italia, holder en visning ved bakluken på bilen og tar fram demo-ruten som er en mini-versjon av Hammerglass høysikkerhetsprodukt – den RABS-graderte og FOPS-testede stålrammen med doble Hammerglass-ruter. Det leder til en livlig diskusjon. Sikkerhet er et viktig spørsmål og en oppgradering til RABS-nivå er aktuelt.

"Et sunt risikobilde rundt arbeidsmiljøet er sentralt for å finne riktig beskyttelse"

– En forståelse for produktegenskapene og et sunt risikobilde rundt arbeidsmiljø er sentralt for å finne riktig beskyttelse. Siden finns det alltid de som stoler på flaks, eller som prioriterer kortsiktige og billige alternativ. Da får vi håpe at flaksen holder seg, men for oss på Hammerglass stoler vi mer på våre tester, og at man går ut ifra at noen faktisk av og til har uflaks. Og når uflaksen dukker opp skal man likevel kunne sitte sikkert, sier Anders Rick, markedssjef på Hammerglass.

Walter kommenterer:
– Her i bruddet er hvert steg i produksjonen veldig viktig når det kommer til risiko, og bedriften investerer hele tiden i sikkerhetsløsninger for å kunne garantere arbeidernes trygghet, både under gruvedrift og ved håndtering av transport av marmoren. Valget av Hammerglass for noen av våre gravemaskiner er en del av sikkerhetsarbeidet.

Flere nyheter