Vi bruker cookies for å gi deg best mulig opplevelse på nettstedet vårt (for å analysere webtrafikk og tilpasse innhold, sosiale medier og annonseringsfunksjoner). Du godtar bruken av cookies, hvis du fortsetter å surfe på nettstedet. Mer informasjon om vår personvernpolicy finner du her>>
2022-03-20

Scandinavian Stone, steinbruddet i Vånga, Kristianstad, februar 2022:

Førerhytten ble rammet av en stein på 10 tonn

Med en annen frontrute hadde jeg kanskje ikke stått her i dag

Jörgen Stjernkvist renser ofte dynamitrenner og har bra kontroll på situasjonen. Men alle kan ha uflaks – og en helt vanlig mandag på jobb hadde han det. En stor granittblokk løsnet helt uventet fra berget og raste ned på bakken i flere deler. Jörgens førerhytte ble rammet av en stein på ti tonn.
–Jeg rakk ikke å tenke tanken før det var over, selv om det eneste som sto i hodet mitt etterpå var glede over at jeg hadde klart meg, sier han.

Jörgen har vært maskinfører siden 1978, en ung gutt som gikk i fotsporene på pappaen sin. Han har ikke angret på yrkesvalget, det har vært en spennende bransje å jobbe i og han har kjørt en mengde ulike maskiner gjennom årene. Sikkerheten har selvfølgelig utviklet seg mye gjennom årenes løp og hos Scandinavian Stone er man ekstra sikkerhetsbevisst. Alle vet hva som kan skje om ulykken er ute, og at forskjellen på liv og død kan bero på hvilke forebyggende beskyttelsestiltak som er satt inn.
– Jeg har jobbet hardt hele livet og vært forskånet fra ulykker. Selvfølgelig har jeg vært utsatt for stein mot ruten og noen glassbiter, men det har aldri skjedd noe alvorlig. Nå har jeg bare ett og et halvt år igjen før jeg blir pensjonist. Jeg ser fram til det, jeg kommer til å stelle med hus og hage, og gjøre ting jeg trives med. Etter det som hendte er jeg enda mer takknemlig for de små tingene i livet. Situasjonen kunne sett helt annerledes ut, det forstår jeg når jeg ser bildene av steinblokken og maskinen. Jeg satt jo faktisk i den, med bare en maskinrute mellom.

Hva hendte?
– Jeg renset i dynamittrennene, det er ingen uvanlig oppgave for meg, men akkurat denne steinblokken hadde en lang sprekk i seg som skjøt innover og oppover, den kunne man ikke se med det blotte øye. Mens jeg jobbet løsnet blokken, det gikk utrolig fort. I det ene sekundet satt steinklumpen fast i bergveggen, i neste sekund traff den frontruten min. Jeg rakk ikke engang å forstå hva som skjedde.

Du har beskyttelsesklasse 3, som inkluderer vår RABS-løsning med beskyttelse for hele hytta. Hva tenker du om det nå?
– Steinen hadde jo en spiss form fra før, noe som gjorde den enda mer farlig. Spissen ble skutt inn i frontruten litte grann, men så ble det stopp. Uten Hammerglass RABS tenker jeg at den spissen nok kunne nådd fram til meg.

Hva sa familien da du kom hjem den dagen?
– Jeg har tonet ned hendelsen, jeg vil ikke at de skal bli redde uten grunn. Det gikk jo bra, tross alt, og som jeg ser det klarte jeg meg fordi Scandinavian Stone ikke stoler på flaks. Bedriften investerer i rett type sikkerhet.

Styrken hos Hammerglass avgjorde valget for meg

Sven Jönsson er miljø- og arbeidsmiljøansvarlig på Scandinavian Stone og Jörgens ulykke gir ham bekreftelse på at han valgte riktig sikkerhetsløsning tilpasset miljøet maskinen jobber i.
– Sikkerheten kommer alltid først. Vårt mål er å finne, og bruke, den beste teknikken og metoden tilpasset våre behov på respektive arbeidsplasser.

Hvorfor valgte dere Hammerglass?
– Ettersom ingen kunne garantere at produktene deres "gir tilstrekkelig beskyttelse", hverken myndigheter eller produsenter kunne hjelpe oss der, så gjorde jeg en egen analyse hvor jeg gikk ut fra materialvalg og grunnkonstruksjon basert på den kunnskapen jeg har om polymermaterialer og glass. Slagfastheten hos polykarbonat er velkjent så det avgjorde det for meg.

Hva er dine tanker om produktet vårt nå – etter at det har fått leve opp til sitt rykte?
– Vi er jo selvsagt takknemlige for at ruten holdt sammen. I forbindelse med dette har vi startet en egen vurdering av risikoanalysene våre og undersøker hvilke målinger vi kan gjøre for at, fremfor alt, forsterke beskyttelsen ved store ras direkte på frontruten.

Dagens standarder stemmer ikke overens med risikoen som beskyttelsesruter utsettes for – derfor stiller vi høyere krav til produktene våre

Malin Påhlsson er konstruktør og regelverksansvarlig på Hammerglass, og hun var tidlig på plass i Vånga for å se med egne øyne hvordan RABS-rammen så ut etter ulykken. Hun konstaterer at dette handler om ekstreme krefter i et risikofylt arbeidsmiljø.

– Arbeidsmiljøverket stiller krav til at operatører av kjøretøy i steinbrudds-miljø skal beskyttes mot fallende stein. Her er det opp til arbeidsgiver å utføre en bred risikoanalyse, som tar hensyn til miljøet maskinen jobber i og hvilken type arbeidsoppgaver som utføres. Det minst tenkelige ulykkescenario utgjør en mulig fare for maskinføreren og bør påvirke valget av sikkerhetsløsning. Arbeidsmiljøverket henviser også til at skjermtak for førerhytte skal tåle at en vekt på 227 kg slippes på taket fra fem meters høyde. Hammerglass RABS-ramme testes på samme måte som et skjermtak, til tross for at tilsvarende standard for beskyttelse i front egentlig krever bare halve kraften.

– Grunnen til at Hammerglass stiller høyere krav til produktene enn nødvendig, er at vi ikke anser dagens standard til å stemme overens med den reelle risikoen beskyttelsen utsettes for. Et ras kan like gjerne falle på fronten av maskinen så vel som på toppen, og RABS-rammen skal også beskytte føreren mot steinkast fra eksploderende dynamitt, sier hun.

– Ved ulykkesstedet kan vi dessuten konstatere at rammen mest sannsynlig har blitt utsatt for en kraft langt utover det som Arbeidsmiljøverket henviser til, og at konstruksjonen i dette tilfellet holdt mer enn hva den lover. Dette er også et signal til Scandinavian Stone om at de har tenkt riktig i risikobedømmingen sin og tatt en avgjørelse om å velge den best tenkbare beskyttelsen for situasjonen. I akkurat denne ulykken kan det ha vært det som avgjorde at føreren kunne gå uskadet ut av førerhytta.

Scandinavian Stone

Bedriften er en sammenslåing av bedriftene Svimpex Granit og Emmaboda Granit, og har brutt ulike typer naturstein siden 1933. Scandinavian Stone inngår i konsernet Naturstenskompaniet International, som driver 15 steinbrudd i Sverige og Norge. Steinbruddet i Vånga, hvor Jörgen Stjernkvist jobber, består av en rik mengde granitt.


Rutene byttes sjelden på stedet, maskinen må på verksted.
Rutene byttes sjelden på stedet, maskinen må på verksted.
2022-04-11

Å minske dyr nedetid er en prioritet i bransjen

Når ulykken er ute, spiller det ingen rolle hvor man er. Et steinbrudd, en gruve, en skog eller en byggeplass … uansett hva det er så blir resultatet det samme. Føreren har blitt utsatt for risiko og maskinen blir stående i vente på reparasjon. Hammerglass er skapt for forskjellige arbeidsmiljø og det finnes, foruten høyere sikkerhet, penger å spare.

– Er det noe som er akutt i bransjen akkurat nå så er det det å minske unødvendig og dyr nedetid, og at maskinen skal kjøres på verksted for å bytte rute, det er vanvittige summer det er snakk om, konstaterer Patric Carlsson, salgsansvarlig Hammerglass Skandinavia.

Hvorfor skal man velge Hammerglass? På hvilken måte minsker det nedetiden?
– Med Hammerglass får du en sikkerhetsløsning som ikke knuser, som er ekstremt slagfast og som tåler eksploderende dynamitt, skarpe greiner og steinskudd. Selvfølgelig kan ruten få en ripe etterpå, det kan alle overflater, men med Hammerglass velger du selv når du har mulighet til å reparere maskinen. I skogsindustrien skjer det ulykker med skadde ruter hver uke og reparasjon skjer ofte ikke på stedet. Det blir enormt dyrt. Med ripe i en Hammerglass-rute kan du jobbe videre og reparasjonen skjer på dine egne premisser. Det utgjør en stor forskjell i dagens situasjon hvor vi har historisk høye dieselpriser. Alle bedriftene i bransjen fokuserer nå på å kutte unødvendige kostnader og her vet jeg at vi kan bidra.

Hva sier du til de som tror at Hammerglass er for dyrt å investere i?
– Jeg sier at det er en stor misforståelse. Hammerglass er litt dyrere i innkjøp, men det tjener man fort inn ettersom den totale vedlikeholdskostnaden for maskinen blir mindre.

Gitter gir ikke tilstrekkelig beskyttelse nok for føreren

– Jeg var nylig hos en kunde som tar vare på metallskrot. De opplevde nesten daglig å få små prosjektiler mot frontruten og der hadde man satset på laminert glass og hadde i tillegg «sikret» føreren ytterligere bak et sikkerhetsgitter. Se på bildene, der ser man tydelig at neste skudd fra skrotet kommer til å gå rett gjennom ruten og treffe føreren. Det laminerte glasset er helt ødelagt, gitter gir ikke tilstrekkelig beskyttelse i miljøer hvor man risikerer prosjektiler. Det er derimot veldig bra på å skygge for sikten for føreren!

Med Hammerglass RABS-graderte ramme kan man erstatte gitter. Hvordan er det egentlig mulig?
– RABS-rammen er tredjepartstestet hos blant annet RISE og oppfyller alle krav som identifiseres med eksplosjon, steinprosjektiler, skarpe gjenstander og riper. Vi tester den med utgangspunkt i Arbetsmiljöverkets krav til tak, ettersom de ikke henviser til noen standard for frontruter. Men som vi ser det så kan frontruter rammes av de samme belastninger som tak, og da må føreren være trygg.
I et miljø hvor det foreligger risiko for mange store ras har en del av våre RABS-kunder valgt å supplere med et sikkerhetsgitter.

Hvor sikkerhetsbevisste er bedriftene?
– Jeg syns det er veldig tydelig at sikkerhet er det viktigste for de fleste, men det er ikke alltid man har oversikt over hva sikkerhetsløsningen man satser på faktisk har for egenskaper eller mangler. Slik var det med gjenvinningsanlegget for metall, da de hørte snakk om Hammerglass så ringte de meg. De hadde gått lei av å se på at førerne risikerte helsen sin på den måten som bildet viser. De ville forsikre seg om at han kom seg trygt hjem etter hver arbeidsdag. Det skal jeg hjelpe dem med.


2022-04-07

Skolen har holdt seg i topp stand

Nye Kråkbergsskolan var klar for elever høsten 2017, og etter 6. klasse går de fleste elevene videre til nabobygget, Örnaskolan ungdomsskole.

– I begynnelsen var det noen som syntes bygningen var stygg. Det er ofte slik at det som er litt annerledes får både ris og ros. Men jeg har alltid likt den, og hele skolen har holdt seg i topp stand. Elevene tar veldig godt vare på den innvendig, og ingenting tagges ned eller ødelegges. Jeg synes det er positivt å se at elevene bryr seg om skolen sin, sier Rolf Thelander.

Du har vært vaktmester her i 12 år, hvordan har du jobbet med sikkerhet?
– Ungdomsskolen har hatt store problemer med hærverk både inne og ute. En stund hadde de i snitt 50-60 knuste vinduer i året, og kostnadene var oppe i 250.000 kroner i samme periode. Det er selvsagt altfor mye penger, helt unødvendig. I det tilfellet ble det beslutett å sette opp overvåkningskameraer, og det gjorde susen.

Og hvordan har det vært på Kråkbergsskolan?
– Sikkerhetsvinduene har gjort jobben sin, vi har ikke hatt glass som har knust i løpet av de fire årene siden skolen ble bygget – bortsett fra ved én anledning da noen kastet en stein med full kraft mot et vindu. Den ytre ruten med Hammerglass holdt, men vibrasjonene fra treffet fikk den indre ruten til å sprekke – den var dessverre ikke av herdet glass.

Hammerglass reduserer kostnadene ved glassknusing i skolemiljøer

Vi har alltid opprettholdt høy sikkerhet og trygge miljøer for studenter og lærere. Vår produktportefølje inneholder ulike typer løsninger som forhindrer innbrudd og hærverk – og enda verre udåder.