Vi bruker cookies for å gi deg best mulig opplevelse på nettstedet vårt (for å analysere webtrafikk og tilpasse innhold, sosiale medier og annonseringsfunksjoner). Du godtar bruken av cookies, hvis du fortsetter å surfe på nettstedet. Mer informasjon om vår personvernpolicy finner du her>>
2022-03-20

Scandinavian Stone, steinbruddet i Vånga, Kristianstad, februar 2022:

Førerhytten ble rammet av en stein på 10 tonn

Med en annen frontrute hadde jeg kanskje ikke stått her i dag

Jörgen Stjernkvist renser ofte dynamitrenner og har bra kontroll på situasjonen. Men alle kan ha uflaks – og en helt vanlig mandag på jobb hadde han det. En stor granittblokk løsnet helt uventet fra berget og raste ned på bakken i flere deler. Jörgens førerhytte ble rammet av en stein på ti tonn.
–Jeg rakk ikke å tenke tanken før det var over, selv om det eneste som sto i hodet mitt etterpå var glede over at jeg hadde klart meg, sier han.

Jörgen har vært maskinfører siden 1978, en ung gutt som gikk i fotsporene på pappaen sin. Han har ikke angret på yrkesvalget, det har vært en spennende bransje å jobbe i og han har kjørt en mengde ulike maskiner gjennom årene. Sikkerheten har selvfølgelig utviklet seg mye gjennom årenes løp og hos Scandinavian Stone er man ekstra sikkerhetsbevisst. Alle vet hva som kan skje om ulykken er ute, og at forskjellen på liv og død kan bero på hvilke forebyggende beskyttelsestiltak som er satt inn.
– Jeg har jobbet hardt hele livet og vært forskånet fra ulykker. Selvfølgelig har jeg vært utsatt for stein mot ruten og noen glassbiter, men det har aldri skjedd noe alvorlig. Nå har jeg bare ett og et halvt år igjen før jeg blir pensjonist. Jeg ser fram til det, jeg kommer til å stelle med hus og hage, og gjøre ting jeg trives med. Etter det som hendte er jeg enda mer takknemlig for de små tingene i livet. Situasjonen kunne sett helt annerledes ut, det forstår jeg når jeg ser bildene av steinblokken og maskinen. Jeg satt jo faktisk i den, med bare en maskinrute mellom.

Hva hendte?
– Jeg renset i dynamittrennene, det er ingen uvanlig oppgave for meg, men akkurat denne steinblokken hadde en lang sprekk i seg som skjøt innover og oppover, den kunne man ikke se med det blotte øye. Mens jeg jobbet løsnet blokken, det gikk utrolig fort. I det ene sekundet satt steinklumpen fast i bergveggen, i neste sekund traff den frontruten min. Jeg rakk ikke engang å forstå hva som skjedde.

Du har beskyttelsesklasse 3, som inkluderer vår RABS-løsning med beskyttelse for hele hytta. Hva tenker du om det nå?
– Steinen hadde jo en spiss form fra før, noe som gjorde den enda mer farlig. Spissen ble skutt inn i frontruten litte grann, men så ble det stopp. Uten Hammerglass RABS tenker jeg at den spissen nok kunne nådd fram til meg.

Hva sa familien da du kom hjem den dagen?
– Jeg har tonet ned hendelsen, jeg vil ikke at de skal bli redde uten grunn. Det gikk jo bra, tross alt, og som jeg ser det klarte jeg meg fordi Scandinavian Stone ikke stoler på flaks. Bedriften investerer i rett type sikkerhet.

Styrken hos Hammerglass avgjorde valget for meg

Sven Jönsson er miljø- og arbeidsmiljøansvarlig på Scandinavian Stone og Jörgens ulykke gir ham bekreftelse på at han valgte riktig sikkerhetsløsning tilpasset miljøet maskinen jobber i.
– Sikkerheten kommer alltid først. Vårt mål er å finne, og bruke, den beste teknikken og metoden tilpasset våre behov på respektive arbeidsplasser.

Hvorfor valgte dere Hammerglass?
– Ettersom ingen kunne garantere at produktene deres "gir tilstrekkelig beskyttelse", hverken myndigheter eller produsenter kunne hjelpe oss der, så gjorde jeg en egen analyse hvor jeg gikk ut fra materialvalg og grunnkonstruksjon basert på den kunnskapen jeg har om polymermaterialer og glass. Slagfastheten hos polykarbonat er velkjent så det avgjorde det for meg.

Hva er dine tanker om produktet vårt nå – etter at det har fått leve opp til sitt rykte?
– Vi er jo selvsagt takknemlige for at ruten holdt sammen. I forbindelse med dette har vi startet en egen vurdering av risikoanalysene våre og undersøker hvilke målinger vi kan gjøre for at, fremfor alt, forsterke beskyttelsen ved store ras direkte på frontruten.

Dagens standarder stemmer ikke overens med risikoen som beskyttelsesruter utsettes for – derfor stiller vi høyere krav til produktene våre

Malin Påhlsson er konstruktør og regelverksansvarlig på Hammerglass, og hun var tidlig på plass i Vånga for å se med egne øyne hvordan RABS-rammen så ut etter ulykken. Hun konstaterer at dette handler om ekstreme krefter i et risikofylt arbeidsmiljø.

– Arbeidsmiljøverket stiller krav til at operatører av kjøretøy i steinbrudds-miljø skal beskyttes mot fallende stein. Her er det opp til arbeidsgiver å utføre en bred risikoanalyse, som tar hensyn til miljøet maskinen jobber i og hvilken type arbeidsoppgaver som utføres. Det minst tenkelige ulykkescenario utgjør en mulig fare for maskinføreren og bør påvirke valget av sikkerhetsløsning. Arbeidsmiljøverket henviser også til at skjermtak for førerhytte skal tåle at en vekt på 227 kg slippes på taket fra fem meters høyde. Hammerglass RABS-ramme testes på samme måte som et skjermtak, til tross for at tilsvarende standard for beskyttelse i front egentlig krever bare halve kraften.

– Grunnen til at Hammerglass stiller høyere krav til produktene enn nødvendig, er at vi ikke anser dagens standard til å stemme overens med den reelle risikoen beskyttelsen utsettes for. Et ras kan like gjerne falle på fronten av maskinen så vel som på toppen, og RABS-rammen skal også beskytte føreren mot steinkast fra eksploderende dynamitt, sier hun.

– Ved ulykkesstedet kan vi dessuten konstatere at rammen mest sannsynlig har blitt utsatt for en kraft langt utover det som Arbeidsmiljøverket henviser til, og at konstruksjonen i dette tilfellet holdt mer enn hva den lover. Dette er også et signal til Scandinavian Stone om at de har tenkt riktig i risikobedømmingen sin og tatt en avgjørelse om å velge den best tenkbare beskyttelsen for situasjonen. I akkurat denne ulykken kan det ha vært det som avgjorde at føreren kunne gå uskadet ut av førerhytta.

Scandinavian Stone

Bedriften er en sammenslåing av bedriftene Svimpex Granit og Emmaboda Granit, og har brutt ulike typer naturstein siden 1933. Scandinavian Stone inngår i konsernet Naturstenskompaniet International, som driver 15 steinbrudd i Sverige og Norge. Steinbruddet i Vånga, hvor Jörgen Stjernkvist jobber, består av en rik mengde granitt.


2022-09-29

Førsteklasses golfopplevelse!

Bro-Bålsta Golfklubb oppgraderte anlegget sitt til 2022-seseongen med vår spesialtilpassede værbeskyttelse, Hammerglass Range. Designet, holdbart og diskret – fremtidens værbeskyttelse for moderne og oppgraderte golfanlegg.

– Vi bestemte at de seks plassene som er nærmest ballmaskinen skulle være beskyttet mot regn, og vi ville ha en ramme i svart stål for at det skulle passe inn med vår grafiske profil her på anlegget. Vi valgte uknuselig glass for å minimere risikoen for ødeleggelse, ettersom anlegget er ubemannet nattestid, sier golfklubbens administrerende direktør, Oliver May..

Er du fornøyd med resultatet?

– Det ble veldig bra, værbeskyttelsen er noe av det første du ser når du kjører inn på parkeringsplassen. Det er ikke mange golfklubber som har lignende konstruksjon, så det virker som vi skiller oss ut fra mengden ved å tilby noe ekstra.

Hva mener golfspillerne?

– Våre medlemmer har vært svært positive, som de også har vært til andre forbedringer vi har gjort de siste årene. Vi har satset mye på den delen av anlegget som vi følte hadde blitt liggende etter i forhold til standarden på banene og klubbhuset.

Hvordan har dere utstyrt standen for å ytterligere øke opplevelsen?

– Alle de seks plassene som er under tak har Toptracer-systemet, som gir mye god teknisk informasjon om hvert eneste slag. Det har raskt blitt et populært tilbud, noe som igjen gjør treningen på Bro-Bålsta enda mer attraktiv og effektiv.


2022-06-27

Gode signaler om høy sikkerhetstenkning

Svenska Maskinmässan startet med øsregn og sluttet med sol – i dobbel forstand for oss, ettersom vi oppdaget at mange av de utstilte maskinene allerede var utstyrt med Hammerglass.

Etter to år med pandemi, fikk vi en etterlengtet messeopplevelse med en gylden mulighet å snakke direkte med maskinførere og beslutningstakere, og å ta del i deres tanker om sikkerhet. Vi så også, til vår store glede, at mange utstillere hadde valgt å vise fram maskiner med Hammerglass installert i førerhuset. En fin bekreftelse på at vårt påvirkningsarbeid rundt sikkerhetstenkning i ulike situasjoner begynner å vise igjen.

Vi fikk selvfølgelig mange spørsmål om hvorfor vi stilte ut et førerhus med ødelagt frontrute, og hvordan det kunne være positivt for Hammerglass. Svaret var enkelt: Ruten har stått imot en ti tonns steinblokk under et ras i et av steinbruddene til Scandinavian Stones, og dermed reddet livet til en maskinfører. En slik rute har fortjent å stå på første rad, mener vi, og skadene den fikk viser bare hvor utrolig sterk den er.

Vår enkle sleggetest verdsettes også av besøkende, her kommer en favoritt i reprise:


2022-06-22

En elegant og sikker vindusløsning på Storm P-museet

Storm P-museet i danske Fredriksberg har vært beskyttet av Hammerglass sine sikkerhetsvinduer i cirka ti år, og vi ba museets inspektør Nikolaj Brandt om å evaluere investeringen.

– Vi har heldigvis ikke hatt noen innbruddsforsøk, men med tanke på Hammerglass sine egenskaper, kjenner vi oss trygge og trenger ikke å bekymre oss for det. Vi er veldig fornøyde med valg av vinduer.

Hvorfor valgte dere Hammerglass?
– Vi hadde en lang prosess der vi undersøkte markedet ut fra et sikkerhetsperspektiv, men også fra et estetisk ståsted. Valget falt raskt på Hammerglass.

Hvor betydningsfull er Storm P for den danske kulturarven?
– Storm P var den mest folkekjære og humoristiske tegneren i Danmark på 1900-tallet. Han hadde en internasjonal stil med utgangspunkt i en stor, kunstnerisk innsikt, og hans komiske åre ble høyt verdsatt hos det danske folk, den var lett å identifisere seg med. Han påvirket i stor grad sin samtid, og generasjoner av tegnere og scenekunstnere har fulgt i hans fotspor og benyttet seg av arven etter ham. Derfor betyr han så mye for oss.