Lars Andersen, driftsleder, Kurt J. Nielsen, HMS-ansvarlig, og Jan-Erik Berg, formann og maskinoperatør.

Vi tok oss en tur til Norge for et besøk til Onsøy Pukkverk i Fredrikstad kommune. Her jobber maskinfører Jan-Erik Berg, og han har ønsket å beskytte seg selv med Hammerglass.
– Dessverre vet jeg hvordan det føles å komme borti udetonert sprengstoff, og det vil jeg aldri oppleve igjen uten å ha maskinruter som tåler både trykkbølger og prosjektiler.
«Vi har maskinførere som har jobbet for oss hele livet.»
Råde Graveservice AS har cirka 100 ansatte, og i tillegg til det daglige arbeidet ved Onsøy pukkverk, tar de oppdrag i nærområdet, i området mellom Ski og Halden.
– Vi holder størrelsen på selskapet bevisst på et mellomnivå, det skaper en familiær atmosfære, og alle de ansatte kan komme hjem etter arbeidsdagen fordi oppdragene er nære. Dette er noe vi opplever at våre medarbeidere trives med og har det bra med, konstaterer driftsleder Lars Andersen.
Hvordan håndterer dere den pågående byggekrisen?
– Vi har det bra takket være flere kontrakter som varer over lang tid, og vi sprer også oppdragene våre slik at vi har flere ben å stå på.
Mange av selskapets ansatte har vært ansatt i lang tid, noe Lars ser som et bevis på at selskapet følger med i utviklingen og tar vare på alles beste, uansett rolle.
– Jeg har selv vært her i 17 år, men vi har maskinførere som har jobbet for oss hele livet, og det er fantastisk. Jeg tror nøkkelen er at vi lytter til deres erfaring og ønsker, at de får være med på å bestemme sin egen personlige sikkerhet og trivsel. Det er ingenting som er viktigere enn folks helse og liv, og det er derfor vi velger Hammerglass der ytelsen kreves basert på risikobildet.
Selskapet jobber aktivt med å ta inn unge lærlinger som får prøve seg i arbeidslivet som maskinførere, og de fleste tilbys deretter fast jobber.
– Akkurat nå har vi fem lærlinger, og planen er selvfølgelig å rekruttere dem. Dette er et system som gagner både lærlingen og selskapet - bransjen trenger nye, dyktige førere som vet hva jobben innebærer og som velger denne veien fordi de virkelig liker arbeidsoppgavene og ansvaret.
«Jeg sa til sjefen at jeg ønsket Hammerglass.»


Hos Råde Graveservice er maskinene oppkalt etter sine førere. Jan-Eriks Volvo har Hammerglass hammer på frontruten - et sikkert tegn på at han sitter trygt i hytta.
Jan-Erik Berg har vært maskinfører hos Råde Graveservice i snart tjue år, og steinknusing er en del av hverdagen ved Onsøy Pukkverk. Gjennom årene har han opplevd flere knuste ruter på grunn av steinsprut, noe som har ført til dyre maskinstopp. Men det mest alvorlige for ham selv var en ulykke som involverte skjult sprengstoff i steinen.
– Det gikk utrolig raskt, fra ingenting til at det plutselig smalt overalt rundt meg. Maskinen min forsvant i en sky av støv, og kollegene visste ikke først hvordan det hadde gått med meg, om jeg var skadet eller til og med levde. Heldigvis gikk det bra, men jeg ble helt skjelven etterpå og hadde en sterk følelse av utrygghet som jeg aldri hadde opplevd før. Jeg begynte å lete etter sikkerhetsvinduer, og da fant jeg Hammerglass. Nå er jeg på min andre maskin med Hammerglass i hytten, og jeg føler meg helt trygg hver dag. Dessuten er jeg veldig glad for å jobbe i et selskap der de lytter til meg som operatør og tar sikkerheten og helsen min på alvor.
Hvordan føles det å kjøre uten gitter?
– Utrolig deilig. Og jeg er også imponert over ScreenSaver-vinduet som beskytter den opprinnelige ruten, at den tåler så mye. Jeg har hatt noen store steiner som har truffet den.
Hvorfor ble du maskinfører?
– Jeg utdannet meg faktisk først som barne- og ungdomsarbeider! Men så prøvde jeg å kjøre maskin siden faren min var maskinfører, og etter det ble jeg hektet. Faren min har nå vært her i over førti år, og jeg nærmer meg tjue år som ansatt. Det er veldig god stemning i selskapet, og vi er en fin gjeng som bryr oss om hverandre. Slikt får deg til å trives. Jeg tror det er viktig å vise fordelene med yrket tidlig til unge mennesker, få dem til å forstå hvor ettertraktede og viktige maskinførere er i bransjen, og at det er et yrke med muligheter for utvikling. Vi merker at det er ganske stor forskjell på oss eldre førere og de yngre som kommer rett fra skolebenken; de har sikkerhetstenkningen med seg. Vi gamle revene er kanskje litt mer... "ja, ja, det blir nok bra"... Men etter min ulykke har det aldri vært noen tvil for meg; min trygghet veier tyngst.
«Det er førerne som vet best hva som kan skje.»



Sikkerhetsansvarlig Kurt J. Nielsen (t.v.) lytter gjerne til Jan-Erik Bergs erfaringer fra livet i steinbruddet. «Det er tross alt han som vet hvilke risikoer han utsettes for.»
Kurt J. Nielsen er ansvarlig for helse, miljø og sikkerhet (HMS) samt kvalitetssikring (KS) hos Råde Graveservice, og hans oppgaver inkluderer å holde seg oppdatert om markedets tilbud av sikkerhetsløsninger og eventuelle nye lovpålagte krav.
– Vi endrer og utvikler kontinuerlig her i selskapet, det må vi gjøre for å kunne etterleve regler og anbefalinger. Vi som jobber med sikkerhet innen bransjen må også lytte til førerne og deres kunnskap; det er de som vet hva som kan skje. Generelt sett vil jeg nok si at holdningen og arbeidet rundt sikkerhet har blitt styrket i Norge den siste tiden. Det vil alltid være risikoer knyttet til yrket, avhengig av hvilket arbeidsmiljø maskinen jobber i, men disse risikoene skal være så lave som mulig, og det ligger en ekte forståelse for sikkerhet i alle ledd.
Hvor viktig er det med materialkunnskap for deg som ansvarlig for sikkerheten?
– Det er utrolig viktig. Materialer har ulike egenskaper og oppfører seg på forskjellige måter, både i ulykker og når det gjelder daglig slitasje, rengjøring, sterkt solskinn osv. Samtidig med sikkerhet må selskapet gjøre smarte innkjøp som ikke fører til unødvendige og dyre reparasjoner og maskinstopp hos kundene våre.